Du behöver inte vara proffs för att analysera ett bolag

 
 
 
- Detta inlägg skall inte ses som en köprekomendation och du som vill investera ska vara väl medveten om att du kan förlora hela eller delar av det investerade kapitalet-
 
 

När du väljer att investera i ett bolag är det viktigt att du vet vad du köper och varför du köper det, du gör en analys. Många skräms av alla rapporter, analyser, pressmeddelanden och nyckeltal och absolut, du kan göra analysarbetet hur komplicerat som helst men jag tänkte ge er ett exempel på hur man kan göra analysen relativt enkelt. Jag väljer att visa detta genom en genomgång av bolaget Catena Media som jag för närvarande har i min portfölj.
 
 
1. Att hitta bolag.
Min investeringsfilosofi bygger till stor del på omvärldsbevakning och jag reflekterar över trender jag ser nu eller som jag förväntar mig kommer dyka upp lite längre fram. Att Catena Media ligger i min portfölj sedan September 2017 beror på att jag insåg att 2018 är ett sportår och bettingen i samband med detta kommer att öka. Jag började titta på iGaming-branschen och kikade på ett antal bolag.
 
 
 
2. Förstå hur bolaget tjänar pengar
Tyvärr räcker det inte med att bolaget "verkar" bra, för att du ska få avkastning på dina pengar måste du förstå bolagets affärsmodell. Alla börsnoterade bolag är skyldiga att delge investerare information och du kan hitta verksamhetsbeskrivning m.m. i rapporter eller på bolagets hemsida    
 
bild: från Catena Medias Q1-rapport 2018
 
 
3. framtidsutsikter och risker
Du behöver absolut inte förstå en hel bolagsrapport men jag rekommenderar ändå att du åtminstone kikar på VD-ordet. Det är lättläst och motsvarar oftast någon sida eller två. Här presenterar VD:n (eller någon som skriver för honom/henne) bland annat hur man planeerar/tror att utvecklingen ser ut framåt, potentiella risker och lite tankar kring branschen/marknaden
 
bild: VD-ordet CTM Q1-rapport 2018
 
Du ska  inte köpa detta rätt av då man givetvis har ett intresse av att skapa en så positiv bild av bolaget som möjligt, men du kan ha detta i bakhuvudet när du fortsätter leta information via andra källor.
 
 
4.Investeringshorisont
Hur länge ska du låta pengarna arbeta i bolaget, 2 år? 20 år?
Beroende på investeringslängd tittar man på lite olika saker. I detta fall har jag köpt Catena Media p.g.a. att jag ser en kommande situation (betting p.g.a fotbolls-VM, m.m.)  som kan öka värdet på aktien i samband med just denna och är då mer intresserad av tillväxt snarare en stabil utdelning. Jag vill alltså att själva värdet på aktien ökar (köp billigt, sälj dyrt) än att jag äger en aktie som ligger på en relativt stabil nivå och  som delar ut pengar till mig årligen.
bild: utveckling av CTM aktie 2017/05/25 - 2018/05/25
 
På 8 månader har jag över 80 procent i avkstning på mitt innehav (att jämföra med en avkastning på runt 5-8 procent/år om du köper ett OMX30-index). Min investering i Catena Media är givetvis en investering där jag tar betydligt större risk än om jag följer ett stabilt index - jag kan alltså både förlora mer men också tjäna mer. För att ta dessa risker bör du ta reda på så mycket information du kan för att fatta ett genomtänkt beslut.
 
Ett vanligt nyckeltal när man ska välja ut aktier är att titta på P/e-talet för att se om bolaget ser dyrt eller billigt ut i förhållande till liknande bolag i samma bransch. I skrivande stund har Catena Media ett P/e-tal runt 36 vilket anses som högt, dock är detta något man måste räkna med när man köper tillväxtaktier.
 
 

 
Det finns en hel del andra faktorer som påverkar och som jag kan gå igenom vid senare tillfälle, men dessa fyra punkter är A och O för att göra en väl avvägd affär. Har ni frågor eller synpunkter på dagens inlägg så hör av er.
 
 
 
 
 
 
 
 

Familjehäng och lästips

 
Igår började dagen med ett svettigt träningspass och sedan väntade en dag i solen. Jag tog en promenad hem till mina föräldrar och vi satte oss ute och hejade på de som kämpade sig igenom Göteborgsvarvet. Jag har själv sprungit för ett par år sedan men löpning är ingen träningsform jag njuter av.
 
Framåt kvällen åkte hela familjen in till  Levantine för att fira min och min mammas födelsedag (vi fyller år me åtta dagars mellanrum). Vi valde att sitta ute i kvällssolen och jag åt makrill med färskpotatis.
 
Hela familjen samlad
 

 
Jag vill även passa på att tipsa er om en intervju jag gjort med Stefan Sebö (HÄR) som skrivit boken Resultat – din guide till personlig framgång. Massor av kloka tips och råd.

Saker jag grubblar mycket över just nu

 
 
Donald trump.
 
1. Hur han i ena stunden vill försöka få till en vänskaplig överrenskommelse med Kim Jong-un för att i nästa mening i princip hota honom till livet om han ställer in det planerade toppmötet dem emellan.
 
2. Att det finns människor som på fullt allvar anser Donald Trump vara en kandidat till Nobels fredspris.
 
 
Riksdagsvalet 2018
 
1. Huruvida Annie Lööf kommer göra fler utspel som kan få väljarna att uppfatta alliansens politik som splittrad.
 
2. Hur stort inflytande vänstern kan få nästa regeringsperiod om det röda blocket har fortsatt förtroende hos svenska folket. Kommer Löfven tvingas söka stöd för sin politik hos V och MP eller försöker han hitta stöd över blockgränsen hos de borgliga.
 
3. Finns chansen att SD blir andra största parti efter valet på +20% 
 
 
Pengar, företagande och utveckling
 
1. När mänskligheten ska inse att Elon Musks höga visioner kanske inte alltid är så realistiska och att vision och verklighet sällan överrensstämmer med varandra
 
2. Hur de filosofisla frågorna ska hanteras när AI tar över. 
 
3. Hur Stefan Ingves resonerar när han fortsätter att låta räntan ligga på den nivå som den gör nu.
 
4. Hur man ska hantera (om någon ens tänker göra det?) det faktum att eurovision har gått från en musiktävling till ett forum för politiska statement.