Q/A: Diabetes och lågt blodsocker

 
God morgon.
 
Igår när jag skulle sova fick jag lågt blodsocker (vilket jag oturligt nog får rätt ofta sena kvällar/nätter) och la ut en storie kring detta på nstagram. Det är rätt påfrestande att flera gånger varje vecka behöva kliva upp för att äta när man gått och lagt sig eller rent av somnat.
Jag fick lite frågor kring detta som jag tar upp i ett blogginlägg istället.
 

 
"Vad är ett lågt blodsocker och hur känns det?"
 
Ett blodsocker under 4.0 mmol/L anses som lågt och ska åtgärdas. Ju lägre det sjunker desto tydligare blir symtomen. Det finns flera olika sätt ett lågt blodsoker kan ta sig uttryck på och för mig är det bland annat att jag blir skakig, hungrig, lättirriterad och knäsvag. När jag är nere under 3.0 mmol/L blir jag riktigt slö i huvudet, anfådd, får dimmsyn blir handlingsförlamad (Jag vet att jag måste äta för att inte svimma men tycker att det är för jobbigt att tugga och låter bli..), får domningar i tungan m.m.
Gör jag inget åt det låga blodsockret hamnar jag tillslut i koma. 
 
 
"Hur får man lågt blodsocker?"
 
Ja du, det är många faktorer som spelar in, men framför allt att man tagit mer insulin än vad kroppen behöver. För mig påverkar träningen extremt mycket och många blodsockerfall kommer just timmarna efter jag har tränat.
Andra faktorer är: om man är sjuk, temperatur, om du tvingats flytta dina måltider, om du ätit något du inte är van vid och som du har svårt att beräkna ditt insulinbehov kring, alkohol, om du får adrenalinpåslag.. det finns hur mycket saker som helst att ta hänsyn till.
 
 
"Jag dejtar en kille sedan ett tag tillbaka och han har också diabetes. Finns det något jag kan tänka på som är bra att göra eller som underlättar för honom"
 
Rent praktiskt är det jättebra om du har något snabbt och sockerrikt hemma/med dig när ni ses (exemelvis druvsocker) utifall han glömt det själv. Sedan är det (trist nog) svårt att vara spontan för oss med diabetes. Vi måste veta ungefär när vi ska äta och vad vi ska göra för att kunna planera vårt insulinbehov. Vi kan inte bara skjuta upp en måltid hur som helst eller utföra något fysiskt krävande. Annars är rätt många av oss väldigt måna om att behandlas så "vanligt" som möjligt.
Bästa sättet är att fråga honom! 
 
 

Kommentera här: