Q/A: Aktierna jag äger, vad jag INTE investerar i och mina tips för att hitta intressanta bolag

- Inlägget baseras på egna tankar och åsikter -
 
 
Hej Jennifer
Jag tycker att det blev så mycket roligare att följa din blogg när du började skriva lite om pengar och aktier (mer snälla!) jag tycler det verkar spännande men har alltid varit dålig på siffror och vill gärna ha lite enkla tips och råd. Sedan undrar jag vilka aktier du äger och varför? Tack på förhand /Olivia
 
svar:
Vad roligt, jag har insett att jag borde skrivit mer om detta innan, vad mycket frågor jag får! Jag tänkte dra igång en liten investeringsskola i bloggen f.o.m. nästa vecka - kika gärna in den.
 
 
Dessa bolag äger jag just nu:
 
 
Att gå in på var och ett av bolagen skulle ni nog inte orka läsa igenom men jag bygger mitt innehav kring framtidstro (bolag jag tror är billiga idag och som kommer stiga i värde långsiktigt ex: H&M), nuläget i samhället/världen (fokus säkerhet ex: SAAB och Crowdsoft Technology) samt varor och tjänster som vi fortsat kommer bruka oavsett konjunkturläge (spel/betting, uppkoppling, hotell ex: Nordic Leisure, Bahnhof och scandic).
 
Branscher jag inte vill gå in i nu är bland annat företag som:
 
Hyr ut affärslokaler då jag är säker på att onlineshopping kommer ta över och vi kommer sluta eller drastiskt minska våra besök till köpcentrum och affärsstråk. 
 
Biltillverkning. Nya utsläppsregler, skatter och konkurrens i samband med att jag tror att vi kommer utnyttja delningsekonomin effektivare i framtiden (ex: att vi inte äger bilen själv utan kan beställa hem självkörande bilar/ bilpooler etc.).
 
 
Hur tänker jag när jag letar investering:
 
1. oavsett konjunkturläge och privatekonomi finns det vissa saker vi inte slutar konsumera: Vi kommer alltid behöva någonstans att bo, något att äta, el i våra uttag och komunikationsmöjligheter. Vi kan inte heller bestämma över om vi blir sjuka och behöver vård eller om en olycka sker. - Rätt bolag i dessa segment kan ge en bra grund i portföljen.
 
2. Nyckeltal, rapporter och styrelse - Hur finansieras verksamheten, går man med vinst eller förlust? Vilka sitter i styrelsen? Hur står man sig i förhållande till konkurrenterna?
 
3. Spana och hitta ledtrådar i din vardag - Går du på stan och ser att folk plötsligt har likadana väskor? Märker du att det är samma bolag som har fått sätta upp laddstolpar på flertalet parkeringsplatser du passerat eller får du nyhetsbrev om att gymkedjan du har träningskort hos öppnar sitt tionde gym för i år? - Kolla upp bolaget! 
 
4. Flera kunder/inkomstkällor - Jag ser helst att de bolag jag investerar i inte är beroende av en kund eller står och faller på ett avtal. Om bolaget har en storkund som står för 80 procent av intäkterna och sedan väljer att säga upp sitt avtal/själva går i konkurs eller liknande, ja då lär det märkas.
 
5. Tjänster - Jag är övertygad om att vi kommer köpa mer tjänster i framtiden och tittar gärna på bolag som underlättar vardagen (städning, matleveranser, barnpassning, träningsupplägg osv) snarare än fysiska produkter. Vi kommer bli mer medvetna om hur vi spenderar vår tid och mindre besatta av prylar.
 

Läs även:
 

Kommentera här: