Investeringsskolan del 3: Information, olika typer av aktier och att ta förluster

 

Här hittar ni DEL 1 och DEL 2

 

Jag vill börja med att klargöra två saker: 

1. Investeringar är förenade med risker och du kan förlora ditt satsade kapital.

2.Var kritisk och gör egna efterforskningar, att lyssna till mina (eller andras) åsikter/förslag är inte ett heltäckande underlag.

 

Titta på investmentbolag

 Ett tips för nybörjare är att titta på investmentbolag när man börjar bygga upp sin portfölj. Deras affärsidé är att äga större delar av de portföljbolag de investerar i för att kunna fatta beslut som gynnar aktieägarna.  De stora investmentbolagen i Sverige har en god avkastningshistorik som på lång sikt varit överlägsna index.

Några populära investmentbolag: Investor, Ratos, industrivärden, Kinnevik.

 

Köp bolag du förstår dig på 

En vedertagen grundregel bland aktiesparare är att man inte köper något som man inte förstår sig på. Du behöver inte vara expert på området, men om du inte har den blekaste aning om användningsområde, efterfrågan etc. kan du inte göra en ordentlig bedömning av framtidsutsikterna.

Skaffa information:

  •  Läs oberoende analyser (OBS: se alltid efter vilket tidsperspektiv skribenten utgår ifrån, beroende på detta kan analyserna skilja sig åt).
  •  Kolla gärna olika börsforum/grupper men var källkritisk (personer kan försöka ”förfina” de bolag de själva äger aktier i för att öka värdet på dessa).
  •  Läs på om företaget och förstå affärsidén. Hur ska man tjäna pengar? Vilken är målgruppen? Hur ska man växa?
  • Leta inte bara efter information som stärker din uppfattning, var även öppen för andra synsätt.
 

A-, B- och C-aktier

När du hittat ett bolag du vill investera i ser du plötsligt att det både finns A-, B- och i vissa fall C-aktier. Denna uppdelning har att göra med hur många röster varje aktie har på årsstämman där en A-aktie har fler röster än en B-aktie osv. Det handlar alltså om makt.

För oss småsparare som inte kommer upp i ett aktieantal där vår röst har en märkbar påverkan är det bättre att köpa B-eller C-aktier då dessa ofta omsätts lättare på börsen.

 

Lär dig att ta förluster i tid 

Investeringar går inte alltid bra och du kommer göra fel både en och två gånger. När du inser att du gjort detta, sälj av och ta förlusten innan den blir för stor.

 Bli inte känslomässigt fäst vid en aktie – det gör att du kanske hoppas för mycket och behåller den trots att du borde sälja. Psykologin har en stor inverkan på börsen som helhet och för dig som privatsparare i synnerhet.


Har ni tankar, frågor eller reflektioner kring dagens inlägg. skriv en kommentar eller mala mig på Jenniferc.molin@gmail.com 
 

Kommentera här: