Investeringsskolan del 1: förståelse för grundläggande begrepp

 

 Då kör vi igång!

Som utlovat kommer jag att ha en investeringsskola här i bloggen under de kommande veckorna och tanken är att stegvis bygga upp en försåelse kring aktieinvesteringar som gör att du utan tidigare kunskap och erfarenhet kan komma igång med ditt spearande.

Jag vill börja med att klargöra två saker: 

1. Investeringar är förenade med risker och du kan förlora ditt satsade kapital.

2.Var kritisk och gör egna efterforskningar, att lyssna till mina (eller andras) åsikter/förslag är inte ett heltäckande underlag.

Del 1 kommer fokusera på: Förståelse för grundläggande begrepp

 


Vad är en börs?

Enkelt uttryckt är det en handelsplats för aktier. Börsens syfte är att aktieägare ska kunna köpa och sälja aktier  (aktiemarknaden är alltså en andrahandsmarknad och du köper/säljer inte dina aktier direkt av/till företagen utan utav andra aktieinvesterare).

I sverige är stockholmsbörsen den största börsen och den man oftast refererar till.

 Bild: Stockholmsbörsen 09:54 5/9-17. 

 

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Oavsett hur stort eller litet bolaget är och hur många aktier du äger (räcker alltså med en) så är du delägare i bolaget. Som delägare har du rätt att ta del av bolagets eventuella vinster.

Det finns två sätt för dig som aktieägare att tjäna pengar på dina aktier:

1.Du säljer aktien för mer än du köpte den (väredökning). Exempel: du köper en aktie för 15 kronor och säljer den för 20 kr = du tjänar 5 kronor.

2.Utdelning. Vissa bolag (inte alla) tillämpar utdelning där företaget delar ut delar av eller hela sin vinst till aktieägarna. Exempel: H&M är ett så kallat utdelningsbolag och för varje aktie jag äger vid tillfället då utdelningen bekräftas (mer om rätten till utdelning i kommande inlägg) får jag en viss summa. Äger jag 50 aktier varav utdelningen är 5 kr får jag alltså 50x5=250 kr. Här behöver jag alltså inte sälja mina aktier utan tilldelas endel av vinsten för att jag är delägare. 

 bild: Utvecklingen av Nordic Leisure de senaste fem åren. Här har man kunnat göra en riktigt bra affär då värdeökningen rusat.

 

Vad är en fond?

En fond är en samling av aktier eller räntebärande papper som ägs av flera sparare gemensamt. Du som sparare köper en andel av den aktuella fonden (fondandel). Här bestämmer du inte innehållet själv (till skillnad från när du köper aktier och väljer exakt vilket bolag du går in i) utan här är det en s.k. fondförvaltare som skapar fondens innehåll - bekväm sparmetod men oftast kräver fondförvaltaren betalning för att förvalta dina pengar, viktigt att ha koll på! (och nej, en fond garanterar dig ingen positiv utveckling utan du kan förlora pengar även här).

 

Vad är ett ivestmentbolag?

Investmentbolag kan vara ett bra investeringsalternativ för dig som inte har viljan eller orken att sätta dig in i enskilda företag men som vill finnas på börsen. Ett investmentbolag är ett aktiebolag vars affärside är att äga aktier i andra bolag - genom ett investmentbolag sprider du alltså dina risker genom att indirekt äga aktier i andra bolag.

Det låter kanske likt en fond men en stor skillnad är att du enbart köper aktier (frånkommer förvaltningsavgft), du får oftast en bra utdelning samt att investmentbolagets affärsidé är att tjäna så stora pengar som möjligt genom att investera sina egna = dem jobbar hårt för att se sina pengar växa (och indirekt även dina).

 

Vad är en aktieportfölj?

En aktieportfölj är den sammansättning av aktier du äger. Säg att du har köpt aktier i tio bolag, då motsvarar dessa din aktieportfölj.

 Bild: Detta är min aktieportfölj i dagsläget.
 

Du kan sedan använda portföljen för att se hur väl dina investeringar står sig över tid, mot andra investeringsmöjligheter och mot börsen och olika index.

 

Bild: Det blå området representerar min portfölj och den lila linjen Stockholmsbörsen. Jag kan härmed dra slutsatsen att min portföjl dels har en bra utveckling men också slår stockholmsbörsen rejält. 

 


 

Har ni frågor eller tankar/åsikter kring dagens inlägg så skriv en kommentar eller skicka ett mail till jenniferc.molin@gmail.com

Del två kommer nästa vecka.

Kommentera här: