Börspsykologi - så tjänar jag pengar

 
 
Visste ni att det är psykologin som påverkar börsen och aktiekursen som mest? Skaffar man sig insikt kring detta kan man göra bra affärer.
 
Ni som hänger med nogorlunda i samhällsdebatten har med stor sannolikhet märkt den allt mer oroliga situationen på bostadsmarknaden och kring den s.k. bostadsbubbla som vi befinner oss i - det är också psykologi, ett flockbeteende.
Någon i maktposition eller någon som vi anser kompitent inom ett område går ut och uttrycker oro (eller bringar höga förväntningar) för något och människor börjar agera i samma riktning. Man gör som den som man tror vet bäst.
 
Det finns ett uttryck inom börspsykologi som säger "köp när det gör som ondast" och att man ska vara likvid (ha pengar som går att investera snabbt) när kursen på en aktie faller i ett bolag som man tror på. Jag äger H&M och läser i forum att folk är besvikna på utvecklingen och säljer av sitt innehav, för mig är det lika med köpläge.
 
Idag har jag återinvesterat hela min utdelning i just H&M för att kursen står så lågt. Det har varit tunga rubriker och dystra miner runt aktien ett tag men helt ärligt, tror ni att H&M skulle rasa samman likt ett korthus?.. inte jag heller.
JUST DÄRFÖR utnyttjar jag privatinvesterares rädsla och köper på mig aktier nu, så kan dem återvända och köpa tillbaka dem senare när kursen vänt upp igen.
 
Så ni som inte får tummen ur att börja investera för att ni inte har koll på siffror, det mesta handlar faktiskt bara om att försöka förstå hur andra investerare agerar.
 
 
Inlägget är baserat på mina tankar och åsikter. kom ihåg att investeringar är förenade med risk och du kan förlora delar av eller hela det investerade kapitalet
 

Vill du läsa mer om investeringar?
 
 

Dagens fundering

 
Hej från sjukstugan..
 
Det tär på en när man måste vänta ut ett sjukdomsförlopp som inte vill ge med sig. Jag har inte kunnat träna på en vecka och när man är van att röra på sig och sedan blir sängliggandes så här länge känns det som om kroppen ger upp helt och mina muskler sakta bryts ner. Jag är klok nog att innerst inne veta att man inte är körd efter en veckas frånvaro men det mentala spelar mig ett spratt.
 
Hur som helst, just nu läser jag Anders Cervenkas bok Vad gör en bank? och stötte på stycket nedan. Jag tycker det är tänkvärt och något att fundera kring. USA är ett välutvecklat land fullt med genier, nobelpristagare och världsledande forskare. Hur kommer det sig att man har kompetens nog att sätta människor på månen men misslyckas så fatalt med att sätta en kompetent person vid maktspakarna i vita huset?
 
bild: stycke ur boken Vad gör en bank? av Andreas Cervnka

Q/A: Omfördelning i aktieportföljen

 

Kom ihåg att aktiehandel är förknippad med risk och du kan förlora det investerade kapitalet

 
 
 
Hej!
Gud vad roligt att du gjort din portfölj offentlig, man blir verkligen motiverad till sparande när man ser hur bra det går för dig!! 
Du har gjort ganska stora förndringar det senaste, varför?
Skriv gärna mer om aktier och investering, du har fått mig att börja spara.
 
 
svar: Men vad glad jag blir att du tagit tag i ditt sparande och visst är det kul att se pengarna växa!
Det är helt korrekt som du skriver då jag köpt och sålt en hel del det senaste. Vissa bolag placerar jag långsiktigt i (ex H&M & Investor) men annars är jag inte speciellt trogen mina bolag utan investerar i det jag tror på nu eller inom snar framtid.
 
Så, vad har hänt? Nästa år är ett ordentligt sportår med både fotbolls-vm och vinter-os, vad händer då? jo folk bettar! Nu åker spelbolagen in i portföljen och jag är ute i god tid för att köpa innan kurserna sticker iväg, värdeökning är min melodi.
 

Det här är helt och hållet min investeringsstrategi och hur jag tänker vilket inte skall köpas rakt av. Aktiemarknaden är en spekulationsmarknad och gör din egen analys innan/om du har tänkt investera.

 
Läs även: