dessa låga värden ...

Pressade värden idag
 
När jagvaknade imorse känse jag direkt att jag inte fått mycket till djupsömn och efter att snabbt ha scannat av min sensor förstod jag varför, sockret hade varit  för lågt större delen av natten (röda delarna av kurvan). Mina kontakter inom vården frågar mig ofta om detta och om jag är rädd för att sova själv. Första gången jag fick frågan satt jag som ett frågetecken - nä, självklart inte svarade jag.
 
Tydligen är det många med diabetes som tycker det är obehagligt att sova ensama med tanke på risken för lågt blodsocker. Vaknar man inte och löser det är risken stor att man tillslut blir medvetslös. Oftast vaknar jag, men andra nätter (som denna) ligger jag otroligt pressat utan att märka av det.
 
Kroppen sammarbetar inte idag och värdena sjunker hela tiden. Det är jobbigt att vingas äta och dricka trots att man är mätt och inte är sugen på hur många paket russin som helst. Hur man reagerar på lågt blodsocker (hypoglykemi) varierar lite från person till person men mina symtom är:
 
  • svettningar
  • darrningar
  • ett hejdlöst sockersug
  • dimmsyn
  • slöhet/trötthet
  • förvirring och/eller humörskiftningar
 
Ett lågt värde kan påverka många timmar framöver  och kan förstöra en hel dag om man har otur. Jag brukar jämföra känslan av ett lågt blodsocker med att vara i slutspurten på et marathonlopp, kroppen är helt slut och man vill bara kasta sig ner i en hög på marken.
 
Ni som också har diabetes, hur ofta drabbas ni av lågt blodsocker? 

Kommentera här: