Ta kontroll över hösten

 

För många är det slutet på semestern eller rent av kanske första dagen tillbaka på jobbet efter ett par veckor av sol och bad. Nu gäller det att hitta tillbaka till vardagen igen och skapa rutiner som gör att både arbetsdagen och fritiden känns rolig och meningsfull. 

 

Det är lättare när det du gör har en mening

I de bästa av världar har vi ett jobb som vi älskar och mycket tid att ägna åt våra intressen och hjärtefrågor men jag förstår att så inte är fallet. Det finns tuffare perioder i livet och de flesta har nog någon gång tvingats ta ett jobb för att klara sin försörjning trots att man inte alls trivs. En metod är att hitta en mening med det man gör, stort som smått.

 

Planera

 Okej, du vill vara en fri och spontan människa men ärligt talat, är det frihet att sitta och hetsa i sista sekund för att du skjutit saker framför dig? ”jag presterar bäst under press” var mitt motto när jag hellre spenderade nätterna på klubbarna än att plugga inför tentorna under min studieperiod vilket ledde till att jag alltid var stressad.

Ta fram din kalender och planera in arbete/studier, egentid, tid med vänner och familj, träning och andra aktiviteter så kan du vara närvarande i varje ögonblick och slippa känna pressen över att du ligger efter inom något av dessa områden.

 

Våga be om hjälp

 Ibland kör det ihop sig och då måste man våga be om hjälp. Inser du att du tagit på dig en för stor uppgift på jobbet så var ärlig med det och ge förslag på hur situationen kan lösas. Är kalendern fullbokad och hemmet ser ut som en soptipp, hyr in städhjälp. Äter stress och press upp dig så sök hjälp hos en coach/psykolog. Ta tag i situationen så tidigt som möjligt så mildrar du eventuella följder/konsekvenser.

  

Jämför inte ditt liv med andras

 Kom ihåg att de flesta väljer att visa upp godbitarna i sitt liv och gärna överdriva dem lite. Om du konstant väljer att jämföra dig med alla andras putsade yta kommer du garanterat känna dig värdelös. Det kommer alltid finnas någon som reser mer, bakar mer, har fler vänner och upplever mer – lägg fokus på ditt liv och inte på alla andras.

 
 

Kommentera här: