Q/A : jag vill börja spara i aktier eller fonder, hur gör jag?

 

Jag har förstått att du är intresserad av sparande och skulle också vilja börja köpa lite aktier eller fonder men vet inte vart jag ska börja eller hur det funkar. Hur kommer jag igång, hur mycket pengar måste man ha och måste jag gå till min bank för att diskutera detta med dem? Det hade varit till stor hjälp om du kunde skriva lite om hur man går tillväga. Stor kram / Frida

  

Svar: Hej Frida! Gud vad kul att du funderar på att börja med ett mer aktivt sparande. Jag vill börja med att påpeka att jag inte är något proffs utan utgår från hur jag själv resonerar och handlar.

 

Först ska du fundera på vilka risker du är beredd att ta, hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande och hur lång tid du har tänkt spara.

 

Aktier innebär en högre risk men också möjlighet till större avkastning (dvs. du kan förlora pengar men du kan också erhålla mer kapital än om du har pengarna sparade i madrassen/sparkonto beroende på hur företaget du investerar i presterar/värderas). På lång sikt är ett sparande på börsen bevisat överlägset bättre än andra sparformer.

 

 Ska du använda dina pengar inom snar framtid tycker jag att du ska ha dem på ett vanligt sparkonto, men är tanken ett långsiktigt sparande tycker jag absolut att du ska investera. I korthet kräver aktier mer engagemang och vid köp av fonder är det en fondförvaltare som hjälper dig med ett sparande, det finns för- och nackdelar med båda.

 

I regel kan finns ingen lägsta gräns för hur lite du kan investera men man får tänka på att vid handel så tas det ofta ut en avgift och den bör man förhålla sig till.

Du kan givetvis gå till din bank och få hjälp men det är inget måste, enklast är helt enkelt att öppna en depå via nätet (exempelvis nordnet eller avanza) och därigenom börja investera.

 

Lycka till med ditt sparande!

 

Jag känner att jag hade kunnat skriva hur mycket som helst kring ämnet och funderar på att göra en liten investerings-/sparguide här i bloggen, vad tror ni om det?

 

Kommentera här: