6 tips på hur du blir mer effektiv

 Det är måndag och en ny vecka att omfamna. För att starta denna på bästa sätt tänkte jag dela med mig av mina sex bästa tips för att effektivisera vardagen (och livet) och få veckans 168 timmar att utnyttjas på ett så bra sätt som möjligt.
 
 
 
Jobba i 45 minuters intervaller
 
Detta är något jag började med för många år sedan. För det första så fungerar inte hjärnan optimalt om du sitter med samma uppgift längre än 40-50 minuter utan en paus, dessutom är stillasittandet ett stort problem idag och för vår fysiska hälsas skull bör vi resa oss upp minst en gång i timmen och aktivera kroppen på något sätt. Av denna anledning sätter jag alltid en timer på 45 minuter när jag sitter och jobbar/skriver eller liknande. När klockan ringer släpper jag helt det jag håller på med och tar 15 minuter till att göra något helt annat.
 
 
100 % fokus
 
Under dessa 45 minuter håller jag hundra procent fokus på det jag ska göra och undviker det berömda prokrastinerandet. Är det så att jag kommer på en briljant idé eller en tanke som jag absolut inte kan släppa har jag ett block bredvid mig och kladdar snabbt ner en liten notis för att kunna fortsätta med min huvuduppgift. När mina 45 minuter sedan har passerat kan jag ta fram blocket och grubbla vidare.
 
 
Prioritera / To-do list
 
Vi lever i ett stressat samhälle idag och vi ska göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Mitt knep för att göra saker rätt och för att göra rätt saker är att lista allt som ska göras (to-do list) och sedan rangordna dessa punkter med det viktigaste högst upp och de mindre viktiga/akuta punkterna längre ner för att sedan stegvis jobba mig igenom listan. Detta gör att jag undviker att hamna i fällan där man betar av de lite lättare uppgifterna och fortsätter skjuta de mer krävande åtagnadena man har framför sig.
 
 
Avregistrera nyhetsmail
 
Jag tror inte ni förstår vilken skillnad det har blivit i min inkorg sedan jag satte mig och avregistrerade diverse nyhetsmail från olika sajter och företag. Gör det bara.
 
 
Mobilt bank-ID
 
Den här tjänsten är nog det som sparar mig absolut mest tid av allt, jag kan styra större delen av mitt liv genom ett par knapptryckningar vart jag än befinner mig.
 
 
En veckas framförhållning
 
Någon gång under söndagskvällen lägger jag ca 15 minuter på att gå igenom min kalender och strukturera upp kommande vecka och försöker se till att jag har en någorlunda balans mellan jobb/fritid/egentid/umgängestid/träning.
 
 
Detta är mina bästa tips, har ni några andra tankar/förslag som fungerar för er? Berätta gärna!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: